zoeken
actie

Sarmale

Sarmale – koolrolletjes gevuld met gehakt, kruiden en rijst – is een heel lekker en bekend gerecht in Roemenië. Hier het recept.

Nodig voor 4 personen:

1 groene kool
1 kilo half om half gehakt
2 uien
spek (een stuk en kleine blokjes)
kopje rijst

Bereiding:

Fruit de spekblokjes en de ui in een koekenpan. Meng dit goed met het gehakt en de rijst. Trek de kool in bladeren uiteen. Als de kool al gezouten is, hoeft er geen zout bij. Anders wel. Eventueel kun je wat peper toevoegen.
Dan volgt het moeilijkste: pak een ’plukje’ gehakt en rol het in een koolblad. Druk de zijkanten in het koolrolletje en ga door totdat het gehakt op is.
Snij de overige kool in kleine reepjes. Leg een gedeelte hiervan onder op de bodem van een pan. Leg daarbovenop een deel van de koolrolletjes. Vervolgens weer wat kool en het stuk spek, dan weer wat koolrolletjes.
De pan vul je tot iets meer dan de helft met water. Laat het geheel zo’n 40 minuten zacht sudderen.

Heerlijk met crème fraiche!
Eet smakelijk.